Loading...
 Start Page

Απολογισμός

Λίγα λόγια

διαχωριστική γραμμή

Απολογισμός για την ημερίδα που διοργάνωσε με επιτυχία η Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» «Επανασχεδιάζοντας την αγροτική πολιτική» υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας, με την υποστήριξη της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ και τη συμμετοχή της ΠΕΣ την Παρασκευή 3/6 στις 18.30- 21.00. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου Αλέκος Μέγαρης.

Ο επανασχεδιασμός της αγροτικής πολιτικής και οι ευκαιρίες που παρέχονται στον πρωτογενή τομέα, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, από την Τράπεζα Πειραιώς, αναδείχτηκαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε από την «Πελοπόννησο» σε συνεργασία με την τράπεζα στο Πολιτιστικό Κέντρου του Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», στο Αίγιο. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας και της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών.

 

Εισηγήσεις ομιλητών

διαχωριστική γραμμή

 

Θ. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Ο Θ. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

Ο εκδότης της «Πελοποννήσου» Θεόδωρος Λουλούδης στον χαιρετισμό του σημείωσε:
«Η κρίση επέφερε δραματικές επιπτώσεις, προκάλεσε την ανάγκη ο αγροτικός κόσμος να πορευτεί σε βιώσιμη κατεύθυνση.
Ο αγροτικός τομέας αποτελεί για Δυτική Ελλάδα πάρα πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Μεγάλο μέρος της παράγεται από τον πρωτογενή τομέα, τώρα που υπάρχουν σημάδια ότι ο κατήφορος σταματά, είναι επιτακτικό το ερώτημα με ποια στρατηγική προχωρά το επιχειρείν. Θα πρέπει να είναι σε υγιείς βάσεις τα πράγματα.
Καθημερινά προβάλλει η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, στηριζόμενη σε αρχές».

διαχωριστική γραμμή

Θ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Θ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο δήμαρχος Αιγίου Θανάσης Παναγόπουλος εξήγησε ότι «η ημερίδα έπρεπε ήδη να είχε γίνει και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Θέλω να ξεκαθαρίσω πώς βλέπω τον αγρότη και πώς πιστεύω ότι πρέπει να είναι ο αγρότης. Και επιστήμονας, αλλά και επιχειρηματίας. Οχι με την έννοια απόκτησης πτυχίου, αλλά να έχει εξατομικευμένες γνώσεις και να είναι ειδικός στο αντικείμενό του».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι στην Αιγιάλεια «αν εξαιρέσουμε τη σταφίδα, όπου γίνεται σημαντική δουλειά, στα υπόλοιπα προϊόντα έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο να διανύσουμε. Γιατί ένας ελαιοπαραγωγός να μην συσκευάζει το λάδι του και να διερευνά τους δρόμους του στα σούπερ- μάρκετ του εξωτερικού; Καλές οι διεκδικήσεις αλλά είμαστε μπροστά σε μια τάξη πραγμάτων που πρέπει να συνδιαμορφώσουμε. Είναι ένα παράθυρο ο αγροτικός τομέας που πρέπει να δώσει ανάσα στον τόπο μας».

διαχωριστική γραμμή

Ο Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής αγροτικού τομέα της Τράπεζας Πειραιώς εξήγησε ότι: «Η Ελλάδα κατέχει πλεονεκτήματα της ποιότητας που δίνει τη δυνατότητα καλύτερης ανταγωνιστικότητας. Υπάρχει επάρκεια πρώτων υλών και η χώρα μας έχει δυνατότητα. Χαρακτηριστικά της αγροτικής οικονομίας είναι ο έντονα εξαγωγικός χαρακτήρας της. Η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε την τελευταία πενταετία στο 25%».
Επεσήμανε επίσης ότι το ελαιόλαδο αποτελεί το 1/3 της αγροτικής γης στην Αχαΐα και το 50% στην Αιγιάλεια. Σε σχέση με το ελαιόλαδο εξήγησε: «Το 70% μεταφέρεται στην Ιταλία σε χύμα μορφή. Ετσι χάνεται η προστιθέμενη αξία. Η σταφίδα έχει μακρά παράδοση στην περιοχή, οι καλλιέργειές της καταλαμβάνουν το 7,5% της Αχαΐας. Ασχολούνται 3.000 οικογένειες. Επαιξε ρόλο στην οικονομία, την απασχόληση και το αγροτικό τοπίο».
Για το πρόγραμμα συμβολαιακής παραγωγής που εφαρμόζει η τράπεζα, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι δίνει βαθιά ανάσα στην ρευστότητα των αγροτών και παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης.
«Είναι ένα όραμα που το πιστεύουμε και το μοιραζόμαστε με χιλιάδες πελάτες μας. Προσπαθούμε να αποτιμούμε καθημερινά τα αποτελέσματα και αυτά επιβεβαιώνουν και τις δικές τους και τις δικές μας επιλογές» κατέληξε στην τοποθέτησή του.

διαχωριστική γραμμή

Ο Π. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Ο Προκόπης Θεοδωρίδης, επίκουρος καθηγητής Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανέφερε, σε σχέση με τον επανασχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής, ότι «πριν δύο χρόνια, μας έλεγαν βάλτε αρωματικά φυτά και γκότζι μπέρι. Υπήρχε ένα κάλεσμα να γίνουμε αγρότες, αλλά με ποια υποστήριξη; Ακόμα και σήμερα μόνο κάποιοι συνεταιρισμοί τα κατάφεραν».
Στη συνέχεια ανέφερε: «Είναι δύσκολο να είσαι αγρότης, πιο δύσκολο νέος αγρότης. Με τι κεφάλαιο θα ξεκινήσεις;  Στείλαμε πολλά παιδιά στην ύπαιθρο. Θεωρούν ότι θα πάνε στο χωράφι και την επόμενη ημέρα η ροδιά θα έχει βγάλει αυτά που πρέπει να βγάλει... σε πέντε χρόνια».
Επισήμανε ότι η ανάγκη ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στον αγροτικό χώρο είναι σημαντικό και εξήγησε ότι εκείνο που λείπει από την παραγωγή είναι το μάρκετινγκ. Για τη συμβολαιακή γεωργία (που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς) σημείωσε ότι προσφέρει και άλλες εναλλακτικές στην παραγωγή και ότι υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο στους αγρότες.
«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Βάζω μια καλλιέργεια και μετά τι; Η θα το πουλήσω στον έμπορο ή σε κάποιο συνεταιρισμό για κάποια εξαγωγή» ανέφερε για τον τρόπο καλλιέργειας σήμερα. Για το λάδι επεσήμανε ότι έχουν χαθεί τα 3/4 της αγοράς, διότι το 80% είναι χύμα και όχι τυποποιημένο. «Η προστιθέμενη αξία της τυποποίησης είναι μεγάλη» εξήγησε. Στην Ιταλία, πρόσθεσε, «το λάδι και το ξύδι στα εστιατόριο είναι τυποποιημένο».

διαχωριστική γραμμή

O Ι. ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ

Ο Ιωάννης Χανιωτάκης, διευθυντής εργασιών του Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε:«Την Τράπεζα Πειραιώς επιλέγουν 9 στους 10 αγρότες και είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στις χρηματοδοτήσεις και  ο μεγαλύτερος εργοδότης γεωτεχνικών. Η τράπεζα θεωρεί ότι στηρίζοντας τον αγροτικό τομέα στηρίζει την εθνική οικονομία». Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η αγροτική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα επηρεάζεται από τον τραπεζικό τομέα. Υπάρχει νέα κοινή αγροτική πολιτική και ήδη ο πρώτος πυλώνας λειτουργεί κανονικά. Η Τράπεζα Περαιώς χρηματοδοτεί με 2,5 δις το ελληνικό Δημόσιο για να πληρώνονται επιδοτήσεις».
Για τη συμβολαιακή γεωργία επεσήμανε ότι «δίνουμε κεφάλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των παραγωγών. Ετσι η Τράπεζα εγγυάται οτι το προϊόν θα αγοραστεί πριν παραχθεί. Ο παραγωγός ξέρει από Ιανουάριο, ξεκινώντας την καλλιέργεια, ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί να κάνει προϋπολογισμό του τι θα εισπράξει».

διαχωριστική γραμμή

Η Ε. ΚΑΤΕΧΑΚΗ

Η Ελευθερία Κατεχάκη, υπεύθυνη τμήματος έρευνας της Παναιγιαλείου Ενωσης Συνεταιρισμών εξήγησε ότι «η Ένωση αποτελεί την κύρια εταιρεία εξαγωγής με ποσοστό 60% της ετήσιας παραγωγής. Οι εξαγωγές γίνονται σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε να εμβαθύνουμε στην έρευνα και τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί σε 11 επιστημονικά περιοδικά»

διαχωριστική γραμμή

Μ. ΛΕΓΓΑΣ

Ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος της «Πήγασος Αγροδιατροφή», μεγάλης εταιρείας τυποποίησης σταφυλιών και άλλων προιόντων, ανέφερε ότι:
«Ως εταιρεία έχουμε ένα μεγάλο αμπελώνα 1.900 στρεμμάτων και έχουμε ένα τεράστιο συσκευαστήριο με το οποίο κτυπάμε τις πόρτες των σούπερ-μάρκετ, όπως το Lidl, τα Αldi κ.λπ.». Στη συνέχεια τόνισε οτι «το σούπερ-μάρκετ θέλει να αισθανθεί ότι του δινεις ένα προϊόν ποιοτικό κάθε χρόνο». Πρόσθεσε ότι τα σούπερ μάρκετ ψάχνουν για ομάδες παραγωγών και δεν θέλουν ενδιάμεσους. «Στην επόμενη δεκαετία τρόφιμα, όπως λαχανικά και φρούτα, θα είναι δύσκολο να βρεθούν, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού. Θέλουν οι υπεραγωρές να έχουν άμεση πρόσβαση στις πηγές. Και αυτό γιατί το επόμενο διάστημα οι τιμές των προϊόντων θα εκτιναχθούν».

διαχωριστική γραμμή

Ι. ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗΣ

Ο Ιωάννης Κουφουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της «Gaia επιχειρείν», ανέφερε: «Προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς, με την πληροφορική και τον χρηματοδοτικό τομέα. Εχουμε αρωγό την Τράπεζα Πειραιώς και προάγουμε τις νέες τεχνολογίες». Εξήγησε την ανάγκη η έρευνα να περάσει στο χωράφι και επεσήμανε πόσο σημαντικός είναι σήμερα ο ρόλος των συνεταιρισμών.

διαχωριστική γραμμή

Γ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ

Ο Γιώργος Κατσουράνης, διευθύνων σύμβουλος του κέντρου βιώσιμης επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη ΑΕ» αποκάλυψε ότι «έχουμε ένα νέο μοντέλο αγρότη. Το επάγγελμα γίνεται πολύ σύνθετο. Είναι επιστήμονας, μάναντζερ και επιχειρηματίας».

 

Δείτε το video από την εκδήλωση

διαχωριστική γραμμή

 

Απολογιστικό κείμενο για την δουλειά του call center

διαχωριστική γραμμή

Στο πλαίσιο της προσέγγισης αγροτών, αρχών και στελεχών για την παρακολούθηση της ημερίδας στο Αίγιο, τo τμήμα call center απευθύνθηκε σε 760 επαφές εκ των οποίων ενημερώθηκαν 441 (58%) μετά από έως και 3 προσπάθειες. Ταυτόχρονα καταγράφηκε η πιθανότητα προσέλευσης στην εκδήλωση.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικα αποτελέσματα από τις τηλεφωνικές προσεγγίσεις

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Συμμετοχές στατιστικά

διαχωριστική γραμμή

Πληροφορίες από την λίστα όσων έδωσαν πληροφορίες στην γραμματεία. Την εκδήλωση παρακολούθησαν κατά κύριο λόγο επαγγελματίες που σχετίζονται με το κλάδο της αγροτικής παραγωγής (57,3%) όπως αγρότες, γεωπόνοι, εργαζόμενοι & στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών. Παρευρέθηκαν επίσης, σε ποσοστό 25,6% επιχειρηματίες και ελ. επαγγελματίες, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

 

Διαφημιστικό Υλικό εκδήλωσης

διαχωριστική γραμμή

Καταχώρηση σε στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

Ηλεκτρονικό banner στις ιστοσελίδες www.pelop.gr και www.filodoimos.gr

BANNER

Η πρόσκληση στο facebook

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Aφίσα εκδήλωσης

ΑΦΙΣΑ

Άρθρα στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»

ΑΡΘΡΟ 4-6-2016 ΑΡΘΡΟ 5-6-2016

Ολοσέλιδη καταχώρηση στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

Καταχώρηση πρόσκληση που δημοσιεύτηκε πριν την εκδήλωση στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

διαχωριστική γραμμή

με την υποστήριξη

τράπεζα πειραιώς

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιάννα Άσπρου, τηλ.: 2610312530,  email: asprou@pelop.gr

διαχωριστική γραμμή

Login / Sitemap

εικονίδιο facebookεικονίδιο flickr

© Copyright 2015 - 2018 pelopanaptixi.gr