Loading...
 Start Page

Έκθεση με θέμα «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής»

Με μεγάλη επιτυχία και με ηχηρά πολιτικά μηνύματα, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου 1/10,  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, τα εγκαίνια της έκθεσης προσωπικών αντικειμένων 19 Αχαιών πολιτικών που διετέλεσαν Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Βουλής, της Γερουσίας ή των Εθνοσυνελεύσεων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που συνδιοργανώνουν η Βουλή των Ελλήνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 130 ετών από την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας, έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ παραβρέθηκαν βαριά ονόματα της πολιτικής ζωής του τόπου όπως ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, η αν. Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου Αντώνης Λιβάνης.

Γεμάτος με μηνύματα ήταν ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος τόνισε ότι ανταποκρίθηκε με χαρά σε μια προσπάθεια έντυπου Μέσου, σε μια περίοδο όπου ο Τύπος αντιμετωπίζει βαθιά κρίση. Ο κ. Βούτσης εξήρε το έργο του Μουσείου, την πορεία και τον ρόλο της «Π» στο χώρο του Τύπου, την προσωπικότητα και το έργο των Αχαιών πολιτικών που κατείχαν τα υψηλότερα πολιτειακά αξιώματα με δημοκρατική νομιμοποίηση.

"Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής και είναι τιμή μου που καλούμαι να εγκαινιάσω αυτή την έκθεση. Κυρίως γιατί κάθε πρωτοβουλία η οποία λαμβάνεται από έντυπο μέσο, ανεξαρτήτως ιδεολογικής άποψης, παράδοσης και οπτικής είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην εποχή μας», τόνισε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε: «Καθώς πέρασαν πολλά χρόνια που αυτά ήταν αυτονόητα δηλ. οι πολλές εφημερίδες και το μεγάλο βάρος που είχε ο έντυπος τύπος και ως επιχειρήσεις είχαν μία πρόοδο, τώρα όχι μόνο λόγω του διαδικτύου αλλά και πολλών άλλων παραγόντων, υπάρχει μια βαθύτατη κρίση και σε αυτόν τον τομέα».

«Αρα», πρόσθεσε, «ό,τι μένει όρθιο θα πρέπει να στηρίζεται από όλους, θεσμούς και ανθρώπους. Και να στηρίζεται και κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξουν και καινούργιες πρωτοβουλίες, εκδοτικές και άλλες, διότι πραγματικά η ελευθεροτυπία είναι αγκωνάρι της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Η δημοκρατία και η ελευθερία ξέρουμε όλοι μας πως αφορούν αυτόν που έχει τη διαφορετική άποψη. Αφορούν αυτόν που είναι μειοψηφία. Αφορούν αυτόν που είναι σε ευπαθή ομάδα και δεν έχει την εκπροσώπηση και τη δυνατότητα ο λόγος του να γίνει δημόσιος λόγος. Η υπεράσπιση αυτών των αξιών, που γίνεται σε μεγάλο βαθμό και μέσα από την ελευθεροτυπία, πιστεύω πως αποτελεί καθήκον όλων μας σε πολύ δύσκολες εποχές».

Μιλώντας για την έκθεση υπογράμμισε πως «τιμά και αναδεικνύει την προσωπικότητα και το έργο αχαιών πολιτικών, που είχαν τα υψηλότερα πολιτειακά αξιώματα, τόσο ως πρόεδροι της Δημοκρατίας, όσο και ως πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής».

«Η Βουλή συμμετέχει ενσυνείδητα σε εκδηλώσεις που αφορούν την πολιτική ζωή και τον πολιτισμό, μέσω της βιβλιοθήκης και του ιδρύματος για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Στο βήμα κλήθηκαν να καταθέσουν εμπειρίες, βιώματα και ιστορίες, τέσσερις προσωπικότητες που συνδέονται συγγενικά ή φιλικά με αντίστοιχους Αχαιούς πολιτικούς. Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ζαΐμης μίλησε για τις αρχές με τις οποίες «χτίζεται» η προσωπικότητα της οικογένειας, που βασίζεται στο τρίπτυχο Πατρίδα - Έθνος, Οικογένεια και Κοινωνία.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει για τον Γεώργιο Παπανδρέου, έστειλε ηχηρά μηνύματα, λέγοντας ότι «το αυγό του φιδιού που προ πολλού έχει σπάσει και είναι πολύχρωμο», ενώ προειδοποίησε για εξωτερικές απειλές, καθώς ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει στη Δυτική Θράκη ένα νέο Κόσσοβο. «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και είναι ώρα για «στώμεν καλώς» για να δούμε τι θα κάνουμε» είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής Σπήλιος Λιβανός, μίλησε για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο λέγοντας ότι τα στοιχεία που τον διέκριναν ήταν ο διαρκής αγώνας του για την Εθνική Συμφιλίωση, η προσήλωσή του στον αγώνα για την Δημοκρατία και η προσήλωσή του στον διάλογο ως εργαλείο για να φτάσουμε στην Δημοκρατία.

Ο δικηγόρος Ευάγγελος Ματσούκης μίλησε για τον Κωστή Στεφανόπουλο, μέσα από την προσωπική φιλία που τους συνδέει, διακρίνοντας το ήθος, την ευθύτητα, την ειλικρίνεια και την αντικειμενικότητα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηριστικά τα οποία δεν αλλοιώθηκαν ούτε μετά την ανάδειξη του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Τέλος, ο κ. Ματσούκης θύμισε την προσφώνηση του Κωστή Στεφανόπουλου ενώπιον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, η οποία έκανε όλους τους Έλληνες να αισθανθούν υπερήφανοι, καταλαμβάνοντας μια θέση στην καρδιά τους.

Μιλώντας στην έναρξη της επιτυχημένης εκδήλωσης, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αναστασία Κουμούση, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ηταν ένα τελείως διαφορετικό εγχείρημα για εμάς . Από σήμερα λοιπόν σε αυτό το μουσείο, δίπλα στις αχαϊκές αρχαιότητες θα περνάει και θα μπορεί όλος ο κόσμος να δει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέσα από τους Αχαιούς που ανήλθαν στα ανώτατα πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα. Αυτοί οι Αχαιοί που διατέλεσαν πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής είναι 19. Η Αχαΐα είναι ίσως η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που κατέχει αυτό το υψηλό ποσοστό εκπροσώπησης σ' αυτά τα αξιώματα πολιτικών».

Ο εκδότης της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», Θεόδωρος Λουλούδης επισήμανε: «Η έκθεση για όλους εμάς αποτελεί κάτι περισσότερο από το αποτέλεσμα μιας τιμητικής συνεργασίας με τη Βουλή των Ελλήνων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Είναι το ιστορικό αποτύπωμα που άφησαν σημαντικές προσωπικότητες στην περιοχή μας».

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, φιλοξενούνται προσωπικά αντικείμενα των Αχαιών πολιτικών και ιστορικά κειμήλια. Σε αυτά περιλαμβάνονται η σημαία της Κρητικής Πολιτείας από το αρχείο Ζαΐμη, η δικηγορική τσάντα αλλά και το ποδήλατο του Κωστή Στεφανόπουλου, τα κλειδιά της «Μαζεράτι» του Γεωργίου Παπανδρέου, τα γυαλιά πιλότου του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, το μπλέιζερ του Ανδρέα Παπανδρέου κ.ά.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά 08:00-20:00, με ελεύθερη είσοδο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιάννα Άσπρου, τηλ.: 2610312530,  email: asprou@pelop.gr

διαχωριστική γραμμή

Login / Sitemap

εικονίδιο facebookεικονίδιο flickr

© Copyright 2015 - 2018 pelopanaptixi.gr